Dinsdagavond met Hanneke Kleingeld

Tijdens de botterdag van september 2011 had ik het genoegen mee te mogen varen op de EB25, met Dick en Jos als bemanning. Het was een bewolkte dag maar desalniettemin heb ik enorm genoten! Varen op een botter vind ik machtig mooi! Na een tochtje van anderhalf uur waren we terug in de haven van Huizen en Dick had aan mijn glimmende ogen gezien hoe ik had genoten en dat ik verliefd was geworden op ‘zijn’ botter… Ik kreeg een visitekaartje mee met de uitnodiging eens op een dinsdagavond mee te varen. Elke dinsdagavond vaart deze botter uit! Wauw, wat een feest moet dat zijn!

En dat was het!

Dinsdag 4 oktober reed ik vanuit mijn werk over de Stichtse Brug naar Huizen. Dat is altijd een gevaarlijk momentje want ik let dan meestal niet erg goed op het verkeer omdat ik naar de boten (zeilboten) op het Gooimeer kijk. Zo mooi! En als er bruine zeilen bij zijn dan gaat mijn hart nog sneller kloppen.

Vanavond leidde dat ertoe dat ik Sybrën belde of ik mee mocht varen. “Spring in de auto en kom naar de haven” was zijn enthousiaste reactie. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd; om half 6 was ik aan boord en begroette Dick, Jos, Ruud en Sybrën.
En toen werd het varen, met een lekkere wind het Gooimeer op. Heerlijk, dat enthousiasme van deze 4 mannen, die praatten over het zelf naaien van een nieuwe fok, over het aantal knopen, valwinden en andere nautische termen.

Er werd gezwoegd met kluiverboom, vaarboom en zeilen en zo gebeurde het dat met een flinke vaart de EB25 met 3 zeilen als een melkmeisje over het meer flaneerde. En aan het roer? Ik!

Zo stoer! Vanaf mijn plekje aan de helmstok keek ik met genoegen neer op de vier mannen in de kuip die genoten van een kruidenbittertje, stevige plakken peperkoek en een sigaar; zó gezellig! Toen het donker werd en de lampen aan gingen werd het nog mooier, de lichtjes op de kant en van de boeien leidden ons onder een bleek maantje terug naar de haven.

Wat een prachtige avond! Zodra het weer voorjaar wordt hoop ik zeker weer regelmatig met deze mooie botter en deze vriendelijke mannen mee te mogen!

Hanneke Kleingeld.
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.