Een eikenboom voor de EB25

Eind september 2012 staat in Zeist in de krant een aanvraag voor een kapvergunning voor een eikenboom. Misschien is dat interessant voor onze botter, dus ben ik, Ruud, gaan kijken en aanbellen onder het motto: “u heeft een boom en wij hebben een botter, kunnen we tot elkaar komen?”.

Johan, de eigenaar, reageert meteen positief maar moet eerst nog wel met de hovenier en zijn vrouw, Meggy overleggen. Het is een boom met een mooie rechte stam waarvan een stuk van vier meter bruikbaar kan zijn voor de botter.
   
We krijgen een akkoord en de afspraak is dat wij de boom verantwoord ‘demonteren’ en zo min mogelijk schade aan de tuin en omgeving aanbrengen. Dan is de boom voor ons in ruil voor een keer lekker varen met de botter in het seizoen 2013. Het idee dat hun boom een tweede leven tegemoet kan gaan in een botter spreekt Johan en Meggy direct aan. Anders verdwijnt zo’n boom toch maar in het haardvuur. De procedure verder afgewacht en uiteindelijk afgesproken om de dag na Kerst de boom te komen vellen.
     
In dit geval alle hulp [vooral ook deskundige] binnen de familiaire kring kunnen regelen:
zwagers Jan en Aart, neef Martijn met kinderen Luuk en Bram, zoon Ralf en mijn vrouw Arry. En uiteraard de spontane hulp van Johan en Meggy, niet te vergeten.
     
Zoals de foto’s laten zien zijn we lekker aan de slag gegaan met droog weer.
     

      

Ondertussen zijn we uitstekend verzorgd door Meggy en Johan.
Drinken en eten in ruime mate voorhanden.

Het verhaal lijkt simpel: je krijgt een boom, haal ‘m om en dan ……?
Waarheen met ca. 400 kg eikenhout uit één stuk?
  

Zoals je kunt zien heeft Martijn flink meegedacht en gezorgd voor het juiste materieel.
Handige aanhangwagen en niet te vergeten de rijplaten die voor verschillende doeleinden te gebruiken zijn. Super.
     
Er ligt natuurlijk een vervolgplan. Dan gaat het om uitwateren en zagen. Eikenhout dient eerst een jaartje uittewateren voordat het te gebruiken is. De schadelijke sappen dienen eruit te spoelen voordat je gaat zagen.

In Utrecht staat een zaagmolen ‘de Ster’.

Daar ben ik gaan overleggen op een mooie
zaterdag in november. Schitterende zaagmolen waar je enthousiast rondgeleid wordt door
vrijwilligers.

Gevraagd of de stam daar gezaagd kan worden?
    
Dat is geen probleem maar je moet geen haast hebben omdat ze werken met vrijwilligers en alleen op zaterdagmiddag open zijn en dan uiteraard afhankelijk zijn van een zekere hoeveelheid wind. Bovendien hebben ze aangeboden dat wij de stam bij hun voor ‘de deur’ in het water leggen naast de andere stammen die daar al liggen.
    
Dus de reis met de stam op de aanhangwagen brengt ons naar Utrecht.

Vlak naast de molen ligt een klein slootje waar de stam precies van een talud kan afrollen en te water gelaten kan worden. Daarna, is het plan, om de stam op te pikken met een klein bootje van zoon Bastiaan en via dieper water te varen recht voor de molen naast de hellingbaan om de stam tussen de andere stammen te parkeren.
      
Prima plan maar zoals je kunt zien op de foto’s is de boom te water gegaan maar niet meer boven gekomen, iets wat niemand van ons verwacht heeft. Gelukkig is de stam in het kleine slootje te water gegaan want als we dat in de vaart hadden gedaan hadden we een echt probleem gehad en de stam misschien nooit meer teruggevonden…….. .

Uiteindelijk is het gelukt een strop om de kop van de stam te leggen en met het bootje het plan verder uit te voeren. Grappig moment nog toen we in dieper water voeren ging het uiteinde van de stam recht naar beneden en bleef hij als een ‘dobber’ even hangen aan het touw net voor de boeg van het bootje. Echt een zware jongen dus.
    
Toen ik het laatste deel van het verhaal terugkoppelde naar Johan en Meggy en vertelde dat we de stam nog bijna kwijt waren in dieper water zeiden ze gelijk dat dat zelfs geen probleem zou zijn geweest want ze zouden als ervaren duikers, de stam toch wel boven water hebben kunnen halen……. .

Dat zou helemaal een compleet verhaal zijn geweest maar gelukkig is dat niet nodig
gebleken.
Iedereen bedankt voor deze erg leuke dag zo met elkaar en ik hoorde nog dat menigeen de
volgende dag nog met een glimlach op z’n gezicht rondliep…………

Meggy en Johan bedankt voor alles. We gaan nog varen en dan…..smeren wij de broodjes.

Groet, Ruud.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.